Čakanka obyčajná
Aktualizováno: 26. 1. 2022
Rastlina patriaca do čeľade astrovitých (Asteraceae). Je to trváca až jeden meter vysoká bylina s tuhou stonkou. Kvitne od júla do októbra, pričom jej kvety sú 3-4 cm široké, zvyčajne jasne modré,
môžu sa ale objaviť odchýlky vo sfarbení a to od bielej až po bledo ružovú. Rastlinky je možné nájsť vo voľnej prírode pomerne hojne v okolí ciest, polí, lúk, lesov a strání. Práve vďaka modrej farbe kvetov pravdepodobne vznikol aj český názov tejto rastliny - čakanka, kedy modré kvety čakanky ľuďom pripomínali
modré dievčenské oči, ktoré márne čakajú na návrat milého z vojny. Okrem oblastí s extrémnymi životnými podmienkami, ako je napr. Antarktída a Grónsko, možno povedať, že čakanke sa darí kdekoľvek na svete.
Čakanku možno odporučiť z celej rady dôvodov.
Na úvod spomeňme kladný vplyv na tráviacu sústavu, pretože zlepšuje chuť do jedla a pôsobí protizápalovo. Konzumovať by ju mali aj ľudia s citlivým žalúdkom. Z účinných látok sú zaujímavé najmä dve, a to inulín a horčiny. Používané sú prakticky všetky časti čakanky obyčajnej, najviac používaný je predsa len koreň rastliny.. Čakanka ďalej pomáha vylučovať škodliviny z tela a dokáže pomôcť aj osobám, ktoré trpia ochorením pečene. Dokonca býva niekedy doporučovaná aj pri pečeňových otravách ako protijed. Priaznivý vplyv má však aj na žlčník, lebov yplavuje prebytočnú žlč a pomôcť môže aj pri žlčových kameňoch. Čakanka obyčajná sa môže osvedčiť aj pri obličkových kameňoch a spomenúť musíme aj jej močopudné účinky, aj keď nie sú nijako silné.
Často je tiež súčasťou zmesí pri cukrovke. Čaju z tejto rastliny sú navyše pripočítané upokojujúce účinky na nervovú sústavu. Čakanku obyčajnú možno používať aj zvonka, a to niekoľkými spôsobmi. Obklady môžu napríklad dobre poslúžiť pri bolestiach kĺbov a nálev z kvetov môžete určite vyskúšať, ak bude vás trápiť zápal spojiviek.
Upozorňujeme: hoci je niekedy čakanka popisovaná ako úplne neškodná, niektoré zdroje uvádzajú jej negatívny vplyv v priebehu tehotenstva a niekedy snáď tiež môže urýchliť nástup menštruačného cyklu.
Čakanka je súčasťou rôznych bylinných zmesí a čajov. V kuchyni ju však môžete spracovať aj niekoľkými ďalšími spôsobmi. Tak napríklad čerstvými listami je možné dochutiť rôzne šaláty, polievky alebo zeleninové jedlá. Vzhľadom k vysokému obsahu polysacharidu inulínu možno navyše s kvetmi čakanky zdobiť
cukrárske výrobky, bez toho aby došlo k akémukoľvek znehodnoteniu chuti. Koreň sa potom používa na výrobu nepravej kávy, ktorá neobsahuje kofeín. Pražená čakanka je navyše využívaná aj pri výrobe piva.