Vyhledat

Čakanka obyčajná

Rastlina patriaca do čeľade astrovitých

(Asteraceae). Je to trváca až jeden meter vysoká bylina s tuhou stonkou. Kvitne

od júla do októbra, pričom jej kvety sú 3-4 cm široké, zvyčajne jasne modré,

môžu sa ale objaviť odchýlky vo sfarbení a to od bielej až po bledo ružovú.

Rastlinky je možné nájsť vo voľnej prírode pomerne hojne v okolí ciest, polí, lúk,

lesov a strání. Práve vďaka modrej farbe kvetov pravdepodobne vznikol aj český

názov tejto rastliny - čakanka, kedy modré kvety čakanky ľuďom pripomínali

modré dievčenské oči, ktoré márne čakajú na návrat milého z vojny. Okrem

oblastí s extrémnymi životnými podmienkami, ako je napr. Antarktída a

Grónsko, možno povedať, že čakanke sa darí kdekoľvek na svete.

Čakanku možno odporučiť z celej rady dôvodov. Na úvod spomeňme kladný

vplyv na tráviacu sústavu, pretože zlepšuje chuť do jedla a pôsobí

protizápalovo. Konzumovať by ju mali aj ľudia s citlivým žalúdkom.

Z účinných látok sú zaujímave najmä dve, a to inulín a horčiny.

Používané sú prakticky všetky časti čakanky obyčajnej, najviac používaný je

predsa len koreň rastliny..

Čakanka ďalej pomáha vylučovať škodliviny z tela a dokáže pomôcť aj osobám,

ktoré trpia ochorením pečene. Dokonca býva niekedy doporučovaná aj pri

pečeňových otravách ako protijed. Priaznivý vplyv má však aj na žlčník, lebo

vyplavuje prebytočnú žlč a pomôcť môže aj pri žlčových kameňoch.

Čakanka obyčajná sa môže osvedčiť aj pri obličkových kameňoch a spomenúť

musíme aj jej močopudné účinky, aj keď nie sú nijako silné. Často je tiež

súčasťou zmesí pri cukrovke. Čaju z tejto rastliny sú navyše pripočítané

upokojujúce účinky na nervovú sústavu. Čakanku obyčajnú možno používať aj

zvonka, a to niekoľkými spôsobmi. Obklady môžu napríklad dobre poslúžiť pri

bolestiach kĺbov a nálev z kvetov môžete určite vyskúšať, ak bude vás trápiť

zápal spojiviek.

Upozorňujeme: hoci je niekedy čakanka popisovaná ako úplne neškodná,

niektoré zdroje uvádzajú jej negatívny vplyv v priebehu tehotenstva a niekedy

snáď tiež môže urýchliť nástup menštruačného cyklu.

Čakanka je súčasťou rôznych bylinných zmesí a čajov. V kuchyni ju však môžete

spracovať aj niekoľkými ďalšími spôsobmi. Tak napríklad čerstvými listami je


možné dochutiť rôzne šaláty, polievky alebo zeleninové jedlá. Vzhľadom k

vysokému obsahu polysacharidu inulínu možno navyše s kvetmi čakanky zdobiť

cukrárske výrobky, bez toho aby došlo k akémukoľvek "znehodnoteniu" ich

chuti. Koreň sa potom používa na výrobu nepravej kávy, ktorá neobsahuje

kofeín. Pražená čakanka je navyše využívaná aj pri výrobe piva.

0 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kotvičník

Rastlinná viagra, tak znie najčastejšia prezývka kotvičníka zemného. Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky až 60 centimetrov. Spoznáte ju podľa chlpaté byle

Chuchuhuasi

je divoko rastúci alebo aj pestovaný strom dorastajúci až do výšky 30 metrov, ktorý rastie v tropickom pásme Amazónie. Kmeň je pokrytý silnou hladkou kôrou. Kožovité, lesklé listy dorastajú do dĺžky 1